Therapie

Ons lichaam vertelt ons levensverhaal

Bij lichaamsgerichte psychotherapie wordt niet alleen gepraat maar ook met het lichaam gewerkt. Via ons lijf komen we veel sneller bij onze emoties & gevoelens. Dan wordt ons levensverhaal aangevuld met waardevolle informatie over dat wat ons tegenhoudt om voluit te leven. Krijgen we zicht op onze overlevingsstrategieën. Adequate aanpassingen toen we nog kind waren, maar nu belemmeringen om tevreden en gelukkig te zijn met onszelf. 

Realiteit van alle dag 

Je bent op een ‘kruispunt’ aangekomen in je leven. Je verwachtingen ten aanzien van jezelf, je relatie, werk en /of het leven blijken (deels) illusies te zijn. Vasthouden aan je illusies kost veel energie, lichamelijk en geestelijk ben je moe, doodmoe misschien. Het loslaten van illusies  leidt echter tot onzekerheid en brengt misschien zelfs angst teweeg. Jarenlang hield je je staande en gaande, in de hoop dat eens … Of je vertelde jezelf dat wanneer de ander verandert, alles goed komt. Maar, daarmee houd je jezelf buiten schot en ontloop je je eigen pijn, verdriet, onmacht en wijze van overleven én je tekortkomingen.  Zo wil je niet verder, je bent bereid alles onder de loep te nemen, ook wanneer dat veel ‘kruim’ kost.

Bio-energetische analytische therapie

Bio-energetische analytische therapie is een lichaamsgerichte vorm van psychotherapie. Niet alleen wat je zegt is van belang, maar ook hoe je lijfelijk uiting geeft aan je emoties en gevoelens. Er zijn wellicht emoties die je kost wat het kost wilt onderdrukken of onder controle wilt krijgen. Of sterker, je wilt helemaal geen emoties meer voelen. Dit leidt tot (spier)spanningen in je lichaam en gaat ten koste van de bewegelijkheid, souplesse en (draag)kracht van je lichaam. In het ergste geval voel je je lijf niet meer en leef je voornamelijk vanuit je hoofd. Ook op psychisch niveau voel je de uitwerking van onderdrukte en/of niet (h)erkende emoties en gevoelens. Je creativiteit en je levendigheid nemen af en je voelt je gedeprimeerd, misschien zelf depressief of helemaal leeg.

Het geheel van lichamelijke en psychische symptomen kan leiden tot patronen van gedachten en gedragingen die overlevingsstrategieën (karakterstructuren) worden genoemd. Deze strategieën hebben tot doel om je te beschermen tegen emotioneel ondraaglijk lijden als gevolg van pijnlijke, verdrietige of traumatische gebeurtenissen in het verleden. Als kind kon je op deze wijze overleven. Maar als volwassene blokkeren de overlevingsstrategieën je persoonlijke ontwikkeling, je lichamelijke en geestelijke vitaliteit & kracht en je vermogen om je te verbinden met en uit te reiken naar de mensen waarvan je houdt.

Om het ontstaan van jouw overlevingsstrategieën te begrijpen, is het belangrijk om je levensgeschiedenis te onderzoeken. Kun je je herinneren welke pijnlijke, verdrietige  of traumatische gebeurtenissen gebeurd zijn en waarom het zo’n grote impact had op jou? Ook je lichaam vertelt jouw levensverhaal. Waar in je lichaam houd je spanning vast en blokkeert de energie? Hoe (on)beweeglijk ben je?  Hoe geef je expressie aan je  emoties en gevoelens?

In de therapie wordt je je meer bewust van je levensgeschiedenis. Je leert onderdrukte en/of voor jou hevige emoties en gevoelens te (h)erkennen en te verdragen. Maar ook om ze vrijelijk te uiten zonder jezelf in te moeten houden of geweld aan te doen. Dan komt de geblokkeerde energie vrij en gaat weer stromen. Je begint jezelf te begrijpen in het licht van je levensgeschiedenis.   Dan wordt het mogelijk om de pijnlijke, verdrietige of traumatische gebeurtenissen te verwerken, je erop een andere wijze toe te verhouden.

Op dat moment opent zich ook een weg in jou die je leidt naar wie je ten diepste bent. Je doorvoelt je authenticiteit en je wordt congruent op fysiek, emotioneel, mentaal én op spiritueel niveau. Je bent dicht bij jezelf en weet wat je belangrijk vindt. Je staat open voor nieuwe ervaringen en bent je bewust van je drijfveren. Je bent open en eerlijk naar jezelf en naar anderen. Je brengt jezelf en je talenten steeds krachtiger en duidelijker in deze wereld, terwijl je je ook verbonden voelt met de mensen om je heen.

Hieronder zie je een kort filmpje over lichaamsgerichte psychotherapie:

Ademen is leven, meer ademen is meer voelen.