Biografie

Opleidingen en werkervaring

Ik ben primair opgeleid tot operatie-assistente en werkte vijf jaar op de operatiekamers in twee verschillende ziekenhuizen. Daarna volgde ik de studie Psychologie (onderwijs- en opleidingspsychologie) aan de Universiteit van Tilburg en werkte ruim 7 jaar in het bedrijfsleven als organisatieadviseur en personeels- en opleidingsadviseur bij Andersen Consulting, Houthandel Jongeneel en Zurich Verzekeringen.

Mijn therapeutische scholing kreeg vorm in de opleiding tot Bio-energetisch Analytisch Therapeut bij het NIBA (Nederlands Instituut voor Bio-energetische Analyse). Mijn eerste praktijk startte ik in 2001 in Den Haag. In 2009 opende ik mijn praktijk in het Gezondheidscentrum in Balk (Friesland) voor bio-energetische analytische therapie. In januari 2018 vestigde ik mijn praktijk aan huis, eerst in Wijckel en vanaf april 2019 in onze boerderij en op het landgoed Nij Salvert in Ruigahuizen (Friesland).

Vanaf 2009 tot en met 2012 werkte ik bovendien als freelance trainer en coach voor Bureau Stimulus, een trainings -en adviesbureau voor verandermanagement. Het dienstenaanbod van Bureau Stimulus richt zich met name op het hoger kader en management en bestaat uit een combinatie van 4 activiteiten: sparring partner op gebied van gedrag en communicatie processen van mensen, training en opleiding, coaching on/off the job en camera look in het team en in de klas (www.bureau-stimulus.nl).

In 2009 ben ik in aanraking gekomen met de leer van boeddhistische monnik en zenleraar Thich Nhat Hanh. Een persoonlijke crisis bracht mij ertoe op zoek te gaan naar een plek om tot rust en tot mijzelf te komen. Ik voelde mij aangetrokken tot de beoefening van meditatie als wijze van inkeer en om te onderzoeken hoe ik met intense emoties als verdriet en boosheid beter kon omgaan. Ik kreeg besef van de ‘wortels’ van mijn bestaan, waartoe ook het christelijk geloof behoorde. Ik begon de diensten in de dorpskerk bij te wonen, dát voelde als thuiskomen. Hoe meer ik de bijbel las, hoe meer verwonderd ik raakte van de Drie-enige God, hoe meer mijn hart werd geopend om Zijn Woord te verstaan. Het resulteerde in het doen van belijdenis op Palmzondag 2011, een dag om nooit vergeten. Het resulteerde ook in het besef dat het Boeddhisme niet de weg is, dat de mens daar altijd aangewezen is op zichzelf. Via het Boeddhisme teruggebracht in het christelijk geloof, teruggebracht door God bij God, daarvoor ben ik dankbaar.

In 2011/2012 heb ik een 1-jarige training gevolgd voor het geven van relatietherapie bij het Amerikaanse echtpaar Brian en Marcia Gleason. Zij zijn de autheurs van het boekje “Going All The Way: The Heart and Soul of the Exceptional Marriage” (ISBN: 9780595451517).

Sinds 2015 werk ik nauw samen met collega psychologe Doetie Boeijenga MSc. We hebben ieder onze eigen expertise en verwijzen cliënte naar elkaar door wanneer specifieke behandeling nodig is. Ook geven we samen lichaamsgerichte groepstherapie bij de specialistische GGZ KieN in Sneek. Dat doen we met hart en ziel, daar komt onze expertise samen, dan wordt 1+1=3. Verder werk ik ook samen met collega fysiotherapeute & lichaamsgerichte therapeute Marieke Wernink. We geven relatietherapie aan echtparen en koppels die groei willen en/of moeilijkheden ervaren binnen hun relatie.

In 2022 en 2023 heb ik de NARM opleiding gevolgd bij Bodymind Opleidingen en in oktober 2023 het certificaat  “NARM Practitioner” behaald. NARM staat voor Neuro-Affective Relational Model en is een lichaamsgerichte psychotherapie voor hechtings- en ontwikkelingstrauma en shocktrauma. Het richt zich op het bevorderen van je vermogen om je (opnieuw) te verbinden met jezelf, je levendigheid, je vitaliteit, je nieuwsgierigheid én je creativiteit. Daarbij worden overlevingspatronen onderzocht die je op jonge leeftijd hebt aangeleerd en die jouw vermogen in de weg staan om in het heden te leven.  NARM helpt je om je vermogen tot verbinding met zowel je lichaam als je emoties & gevoelens áls met (liefdevolle) anderen om je heen te ontwikkelen en vergroten. Hierdoor kun je bewuste keuzes maken hoe jij jouw leven wilt leven en waarbij je uitdrukking geeft aan wie jij ten diepste bent.