Biografie

Opleidingen en werkervaring

Ik ben primair opgeleid tot operatie-assistente en werkte vijf jaar op de operatiekamers in twee verschillende ziekenhuizen. Daarna volgde ik de studie Psychologie (onderwijs- en opleidingspsychologie) aan de Universiteit van Tilburg en werkte ruim 7 jaar in het bedrijfsleven als organisatieadviseur en personeels- en opleidingsadviseur bij Andersen Consulting, Houthandel Jongeneel en Zurich Verzekeringen.

Mijn therapeutische scholing kreeg vorm in de opleiding tot Bio-energetisch Analytisch Therapeut bij het NIBA (Nederlands Instituut voor Bio-energetische Analyse). Mijn eerste praktijk startte ik in 2001 in Den Haag. In 2009 opende ik mijn praktijk in het Gezondheidscentrum in Balk (Friesland) voor bio-energetische analytische therapie. Sinds januari 2018 is mijn praktijk aan huis gevestigd in Wijckel (Friesland).

Vanaf 2009 tot en met 2012 werkte ik bovendien als freelance trainer en coach voor Bureau Stimulus, een trainings -en adviesbureau voor verandermanagement. Het dienstenaanbod van Bureau Stimulus richt zich met name op het hoger kader en management en bestaat uit een combinatie van 4 activiteiten: sparring partner op gebied van gedrag en communicatie processen van mensen, training en opleiding, coaching on/off the job en camera look in het team en in de klas (www.bureau-stimulus.nl).

In 2009 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de leer van boeddhistische monnik en zenleraar Thich Nhat Hanh. De essentie van het boeddhisme verwoordt Thich Nhat Hanh op heel toegankelijke wijze en de beoefening van meditatie vertaalt hij naar het leven van alle dag. Leven in aandacht (mindfulness) vormt de basis. Door in ons dagelijks leven steeds meer aanwezig te zijn, vergroten we ons inzicht in wat zich in ons en om ons heen afspeelt. Vanaf 2009 neem ik jaarlijks deel aan retraites van Thich Nhat Hanh en verweef ik “bewust leven” met bio-energetische analytische therapie.

In 2011 heb ik samen met Andrea Reitsma workshops gegeven waarin meditatie en lichaamswerk werden gecombineerd. Mensen leren de bewuste beweging (energiestroom) van hun lichaam kennen, zich daarvoor open te stellen en ernaar te (durven) luisteren, voelen en handelen. De workshops vonden periodiek plaats in het spiritueel centrum “Special Care” in Delfstrahuizen (www.special-care.nl).

In 2011/2012 heb ik een 1-jarige training gevolgd voor het geven van relatietherapie bij het Amerikaanse echtpaar Brian en Marcia Gleason. Zij zijn de autheurs van het boekje “Going All The Way: The Heart and Soul of the Exceptional Marriage” (ISBN: 9780595451517).

Sinds 2015 werk ik samen met collega psychologe Doetie Boeijenga MSc op gebied van relatie-en systeemtherapie. Systeemtherapie kan voor ieder systeem, bijvoorbeeld een gezin of een groep mensen, worden ingezet. Relatietherapie is gericht op echtparen en koppels die groei willen en/of moeilijkheden ervaren binnen hun relatie.